Veelgestelde vragen
Elektrisch rijden is de toekomst. Deze innovatieve vorm van mobiliteit vraagt om een nieuwe manier van autorijden. De voordelen van sterke accu’s en elektromotor, in combinatie met goedkoop “tanken”, maken van deze mobiliteitsvorm de oplossing van de toekomst.
- Minder onderhoud dan bij een brandstofmotor
- 8 jaar garantie
- Snelle acceleratie
- Beter voor het milieu
- “Tanken” doe je thuis met groene energie
- Goedkoper dan klassieke brandstofmotoren
De actieradius van een elektrische auto verschilt per model, maar hangt grotendeels af van 4 factoren.
- Grootte van de batterij: de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan, wordt uitgedrukt in kilowattuur. Dit heet de capaciteit. De capaciteit hangt af van de grootte van de batterijen. Een groot batterijpakket slaat meer energie op dan een kleiner batterijpakket. Ook is er de energiedichtheid. Dit is het verband tussen de capaciteit en de grootte van een batterijpakket. De energiedichtheid gaat omhoog dankzij nieuwe batterijtechnieken. Daarom zijn er steeds kleinere batterijen nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te slaan.
- Weersomstandigheden: in de zomer is je actieradius 10 tot 20% hoger dan het gemiddelde en in de winter ligt het 10 tot 20% lager. De buitentemperatuur beïnvloedt de batterij die ook stroom moet leveren voor koeling of verwarming.
- Rijgedrag: rustig en defensief rijgedrag heeft een positieve invloed op je rijbereik. Hard optrekken en snel rijden vraagt veel meer energie.
- Type rijweg: op tragere stads- of dorpswegen verbruik je veel minder elektriciteit dan op de autostrade, en kan je dus meer kilometers afleggen. Maar ook op de autostrade is het verschil tussen 110 km/uur of 130 km/uur voor je rijbereik groot.
Diverse studies hebben bewezen dat een elektrische auto beter is voor het klimaat dan zijn tegenhanger die op diesel of benzine rijdt.
De auto die het beste is voor het klimaat, is de auto met de minste CO2 uitstoot.
- Bij de productie van een elektrische auto wordt meer CO2 uitgestoten dan bij een brandstofauto, vooral door de fabricage van de batterij. Die CO2-uitstoot varieert wel sterk afhankelijk van hoe de elektriciteit die bij de productie wordt gebruikt opgewekt is.
- Wanneer een elektrische auto oplaadt varieert de CO2-uitstoot afhankelijk van hoe de elektriciteit wordt opgewekt. Groene stroom (zonnepanelen, windmolens, …) stoot geen CO2 uit, grijze stroom (gas, olie,…) wel.
- Tijdens het rijden stoot een elektrische wagen helemaal geen CO2 uit, terwijl een benzine- of dieselauto wel CO2-emissies produceert door de verbranding van diesel of benzine in de motor.
Globaal genomen blijft de elektrische wagen het klimaatvriendelijkst. Als het gaat om CO2 zijn elektrisch auto’s 3 keer schoner als je laadt op grijze stroom en zelfs 5 keer schoner wanneer ze rijden op groene stroom. In de toekomst zal er trouwens meer groene stroom geproduceerd worden.
Bij SERES krijgt u 8 jaar of 120.000 km garantie op het belangrijkste onderdeel van een elektrische auto, het batterijpakket. U kunt dus acht jaar lang gegarandeerd vertrouwen op de werking van uw batterij.
De werking van het batterijpakket dient na 8 jaar nog minimaal <70% te zijn.
Wanneer de elektrische auto wordt gestart, pakt de omvormer de stroom van de batterijen en stuurt het door naar de elektromotor. De elektromotor zet de elektrische energie dan om in mechanische energie, wat vervolgens de wielen van de auto doet bewegen.
Net als een auto met verbrandingsmotor kan een elektrische auto afremmen op de motor, waardoor de auto geleidelijk vertraagt. Hoe meer energie je terugwint, hoe sterker de auto zal afremmen. Vaak kun je bij elektrische auto’s kiezen in welke mate energie wordt teruggewonnen bij het loslaten van het gaspedaal en daarmee ook hoe sterk de auto afremt. In de laagste stand wordt niet of nauwelijks afgeremd op de elektromotor. In de hoogste stand wordt vaak zo sterk op de elektromotor afgeremd, dat het voelt alsof de auto echt aan het remmen is. De remlichten gaan in deze stand dan ook branden als het gaspedaal niet ingedrukt is.
We werken hard aan onze inhoud. Binnenkort komt hier een filmpje met uitleg.
Bij je thuis
Heb je een eigen parkeerplaats bij je huis? Dan kan je een laadpaal bij je thuis laten installeren. Zo’n laadpaal heeft vaak al een eigen kabel, zodat je hem makkelijk aan je auto kunt koppelen.
Op het werk
Staat er bij jou op het werk al een laadpaal? Gebruik dan de laadkabel die bij je auto is meegeleverd.
Bij een snellaadstation
Het liefste ben je natuurlijk zo snel mogelijk weer onderweg na het opladen van je accu. Gelukkig zijn er snellaadstations. Hier duurt het maar 20 tot 40 minuten om je accu weer voor 80% op te laden. Dat scheelt al gauw een paar uur vergeleken gewone laadpunten.
In je buurt
Heb je geen gelegenheid om een laadpaal bij je thuis te laten plaatsen of ben je onderweg? Dan kan je gebruikmaken van een openbare laadpaal.
Hoe snel je accu oplaadt, is onder andere afhankelijk van de grootte van het accupakket en de technische uitrusting. Ook het type laadpaal heeft invloed op hoe snel je accu weer vol is. Zoals al genoemd, levert een gewone laadpaal wisselstroom. Gebruik je een snellader? Dan zal de accu een stuk sneller opgeladen zijn.
Alle nieuwe automodellen die op de markt komen moeten eerst allerlei veiligheidstesten doorstaan. Dit is wettelijk verplicht door middel van botsproeven: de zogenaamde NCAP-testen. Elektrische auto’s behalen goede resultaten op die testen. Ze zijn dus zeker even veilig als diesel- of benzinewagens.
In deze batterijen is een organische oplossing met lithiumzout in gebruik als elektrolyt. Door het gebruik van fosfaat als positieve elektrode wordt het brandgevaar quasi nihil wat de veiligheid van de batterij en de inzittenden ten goede komt. Hierdoor is het ook niet noodzakelijk om bij een ongeval de wagen onder te dompelen in een waterbad, wat bij de eerste elektrische wagens wel noodzakelijk was en waarbij de wagen toen ook totaal vernietigd werd.
- Kobalt vrij
- Geen brandgevaar bij beschadiging = 100% brandvrij
- Supersnel opladen
- Onbeperkt tussentijds opladen
- Lange levensduur
- Lange fabrieksgarantie van 8 jaar / 10.000 uur
- Stabieler en veiliger
- 100% onderhoudsvrij
- Milieuvriendelijk
- Geen complex laadstation nodig, een stopcontact volstaat
Elektrisch rijden is de meest duurzame en zuinige manier van autorijden. In tegenstelling tot reguliere brandstofauto’s, stoten de elektrische auto’s van Seres tijdens het rijden geen CO2 of stikstof uit. Ook het opladen van een elektrische auto gaat veelal op groene stroom. Daarnaast kunnen veel onderdelen van de Seres elektrische auto’s gerecycled worden. Of hergebruikt tijdens de productie van nieuwe elektrische auto’s. Kortom, elektrisch rijden is op dit moment de meest duurzame manier van autorijden.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de mogelijkheid voor een trekhaak. We verwachten hier in het 1e kwartaal van 2021 meer duidelijkheid over te kunnen geven. Over het trekgewicht en de kogeldruk is helaas nog niks bekend.
U heeft nog een vraag
Dat is heel normaal, wanneer u nog niet vertrouwd bent met het elektrisch rijden, heeft u nog een aantal leuke dingen te ontdekken. Aarzel niet en neem contact met ons op. We staan steeds beschikbaar om te helpen.
Laatste update: 06/01/2021